In Algemeen

Dit project is een samenvoeging van twee afzonderlijke projecten gericht op de energietransitie. Onder sturing van de Provincie Zeeland en Stimulus is het project van Camping Olmenveld, ONS BUITEN, Midavaine en Avans om de toeristische sector te elektrificeren zonder het stroomnet te hoeven te verzwaren samengevoegd met het project van EmergoStar en SieTec waarin een batterijsysteem met EMS (MECU) ontwikkeld wordt.

 SAMENVATTING

Het energienet van Nederland staat voor grote uitdagingen zoals de toenemende vraag naar elektriciteit, de integratie van hernieuwbare energiebronnen en de noodzaak om het net flexibeler en robuuster te maken om congestie tegen te gaan. Vanwege de groei van het gebruik van elektriciteit en de groei van opwekking van duurzame elektriciteit is het stroomnet overbelast. Regionaal hebben netwerkbeheerders besloten geen nieuwe aansluitingen of verzwaringen van aansluitingen toe te laten, zo ook in Zeeland. Netwerkbeheerder Stedin heeft daar het stroomnet “op slot” gedaan. Om te voldoen aan de doelstellingen van de Nederlandse overheid om in 2030 55% minder broeikasgassen uit te stoten en in 2050 klimaatneutraal te zijn, zijn veranderingen nu noodzakelijk. De toeristische sector, een van de belangrijkste economische sectoren van Zeeland, wil hiermee aan de slag, kan een grote slag maken door te elektrificeren. Echter door het sluiten van het stroomnet is dit onmogelijk.

De partners in dit project gaan hiervoor een oplossing ontwikkelen. Enerzijds wordt een warmtesysteem ontwikkeld (Camping Olmenveld, ONS BUITEN, Midavaine en Avans Hogeschool met ondersteuning van OptiSolar) waarmee accommodaties en sanitair gebouwen in de toeristische sector op duurzame wijze verwarmd (inclusief douches) kunnen worden en waarmee elektrisch gekookt kan worden. Technische uitdaging van dit systeem is dat het moet passen in het verouderde en zwakke 10A netwerk van een camping. Anderzijds wordt een MECU (Modular ESS (Energy Storage Solution) Container Unit) ontwikkeld (EmergoStar en SieTec) waarmee de opwekking van duurzame energie achter de meter opgeslagen kan worden (en middels een EMS ook softwarematig geregeld wordt). Daarmee wordt het voor de gebruikers mogelijk om zonder verzwaring van het netwerk meer duurzame elektriciteit op te wekken. Dit gehele (of in delen) systeem is interessant voor alle bedrijven.

 

Betrokken Partners